WINERIES

Како резултат на долгогодишно лозите во регионот во последниве години основана и управувана неколку приватни винарии - по сите најстарите винарија во областа , ова ЕАС Amyntaiou - кои апсорбираат голем дел од производството . На производна активност , но нивната конфигурација како посетување област преку спроведување на тури и дегустација настани се во инструментална надградба на профилот на вино од регионот на национално и меѓународно ниво.

oinopoiha

Сепак, за разлика од производство на вино винарии, просторни вино е важна активност на областа лозарите, кои произведуваат квалитетни вина во подрумите на своите домови. Важно , исто така, е производство на ракија на ниво на домаќинство со традиционалните дестилерии - казани . Навистина, во последниве години процесот на производство ракија во декември стана институционализирана природата на настанот со поддршка од сите локални агенции со промотивни активности и привлекување на посетителите на оваа област.

Винариите се:

вино Vegoritis
UAC Amyntaiou
Алфа имот
Domaine Пол
Кир Yianni
вино Karanika
винарија Mylonas
винарија Hatzis
oinopoiha