ЛОКАЛНИ ПРОИЗВОДИ

Во оваа област, се чини дека секој да заговараат со цел не само да покани гости и другите како magefthoun Одисеја на шармот на Лерин и не сакаат да некогаш си одам ...

Не само што е разновидна и разгалена природна средина, уметнички дела на луѓето , дневни активности вчера направија повеќе ... Тоа е традиција и кулинарски деликатеси. Кој знае слатки, кои имаат тенденција да бидат повеќе ... ознака на потекло ! Тајна рецепт ... природата.


Слон грав и гигантите од Лерин е главната состојка на познатата традиционална грчка рецепт , познатиот супа со грав . Сигурно е доволно да знаете дека печени во рерна ( тава или печени ) или направи салата. Тоа е веројатно многу здрава и хранлива храна и лесно го најде своето место во Медитеранот исхрана и diaita.Ta слон грав и гиганти на истоимената грчка грав различни одличен квалитет. Диференцијација помеѓу двете категории е врз основа на големината и врвен квалитет се должи на комбинација на климата и геологијата на областа е 1994 Грција го признала слон грав и гиганти Лерин како заштитена ознака за потекло. На надлежниот комитет на Европската унија ги признаена како заштитена географска ознака.
Локалните жители имаат тенденција да ја придружува грав супа, печен грав или зелена салата со мајчин сирења. Иако целата област е високо развиена сточарството области како Krystallopigi и Kelli особено познат по својата сирење. Сирење прави човекот уште од античките времиња . Во митологијата на киклопи Polyphemus наведува како прв cheesemaker . Аристотел и Dioscorides даде првите рецепти за производство на сирење и нашите сирење рецепти верно се сочува македонскиот gis.Mia брз турнеја на округот е во состојба да нè убеди дека луѓето овде се само-доволна. Со висок квалитет добиток, овци , и говеда и риболов покријат своите секојдневни потреби со месо од локалното производство.


Сепак, познат по квалитетот и вкусот се и пиперки и компири. Нешто што е заедничко во други области на Грција е дека секое село во Лерин има за "заштитен знак" на производот. Така , уникатен пиперки смета од страна на орел и компири на Sklithro . Во последниве години направи настани во чест на овие локални производи. И навистина гости ќе имаат шанса да се најде на орел и Sklithro во овие настани не ќе го жалам ... и oenophiles , заробеници на магичен атракција за винскиот бизнис и култура аташе N ќе u градите патишта вино од Македонија.


На винските патишта на Македонија се пионерски турнеја програма anaptychthike.I листата на локални производи е бесконечна ... но ако сакате да ја купите нешто уникатно, нешто што никој агол не само tisElladas и целиот свет ќе се судрите е домашна свеќи Лерин. Восочната фигура Лерин е традиција која започнува од Византија и уметноста се уште практикуваат некои занаетчии , исто како наследен од нивните татковци. Вистински восок, по Побеле со алишта во сонцето се претвора во низа и потоа во оригинални дизајни и големини, понекогаш кошница пред крстот, понекогаш Евангелието ... а понекогаш и обликот на неисцрпна имагинацијата на уметникот ... Овие восоци придружните секоја обожување настан и не жител ... Ниту еден од Лерин нема да ги заборавиме коша на брилијантен , дури и кога ќе се ставаат мали црвени јајца и мотив на црквата да се слушне радосните Христос Воскресна ...