АМИНТАИОН

Аминтаион е град во близина на Лерин ( 33 километри од Лерин ). Тоа е седиштето на општината Amyntaiou под apografitou 2001 има население од 3636 жители. Големите споменици праисториска населба Агиос Пантелејмон, хеленистичкиот град Petron , византиската и пост- византиските споменици . Езерата Vegoritida и Petron се важни мочуриштата и критична инфраструктура имаат развиено алтернативниот туризам. Областа се карактеризира со винарски визби, а имењак Општински Окружниот шишиња минерална вода кисело вода .

историја

Тоа не е точно , кога прв населени оваа област. Археолошките ископувања потврди постоењето на населба во северниот дел на езерото Petron датираат од железното доба , додека југозападниот страна на истиот езерото и еден рид наречен Gkratista градот цветаше за време на хеленистичкиот период . Градот контролирани текот на Lygkistida во Eordea односно преминот од врвот до дното Македонија. Сепак во средината на 18 век создал првиот организиран станбени основни Amindeon кога семејствата од околните предели спушти на плодна долина во близина на езера.

Време на римскиот период областа е во подем град наречен Kella без да утврди позиција. Во доцните 18-ти век од страна на Али Паша од Јанина е главната област . По смртта на турски Албанци во рацете на аѓутант на султанот и кон крајот на 19 век Manor е Reouf паша. Жителите на областа учествуваа во македонската борба и кога Го виде ослободен од однапред на грчката армија на опатија во ноември 1912 година. Голема Makedonomachos од Amynteo беше Александар Hatzis [1] [ 2]. Демографската карта на областа се менува во доцните 1910 , кога Tourkoikatoikoi се пензионира и се заменуваат со Грците на Понт.

Судбината на регионот се менува со доаѓањето на железничката пруга. Во 1892 година султанот одлучува за продолжување на железничката линија Thessalonikismechri Цариград манастир. Француската компанија која се обврзува на проектот ќе го отвори линија поминува од Amynteo . Железничката прави градот како еден од главните економски центри на Западна Македонија. Бум се држи до средината на 20 век.

Сегашната општина дојде од комбинација на Општина Amyntaiou , која е седиштето на проширената општина , со седум (7) поранешниот заедници.

Железничката станица, 1894

Поранешниот ТАБ формираат сегашната општина Amyntaiou се:

Amynteo (општински седиште)
Општинските област на Свети Пантелејмон
Општинските Окружниот Kellis
Општинските Окружниот Клучеви
Општинските Окружниот кисело - Вода
Општинските Окружниот Petron
Општинските област на розите
Општинската канцеларија светилки
Во општина Amyntaiou исто така вклучува и селата Сотира и Вознесение .

име

Името на градот во 15 век беше Syrovitsevo . Ова име се јавува со различни варијации до ослободувањето од Турците . Наведени како Sourovitsevo , Sourovits и конечно Sorovits . Ова име се поврзува со минерална вода изворот на соседните Xynou вода Cf на . Souroti и Солун. Преименувана во 1928 година [3] во Amynteo , во чест на локалната господар на Lygistida и општи на Александар Велики , Аминта . [ 4 ]

живеалиште

Општина Amyntaiou се наоѓа во југозападниот дел на префектурата Лерин и има вкупна површина од 240.141 ха на подрачјето на општината се карактеризира како планинска - полу исклучок фарми Amindeon и рози , кои се претежно низини.

Vegoritida

Езерото Vegoritida или Ostrovou има супра- карактер како административно припаѓа на префектури на Пела и Лерин и општините Amyntaiou , Филота и Vegotitidas . Опкружена со планини Берн , Северна и Vermio и е најниската точка на кластер на езерата Zazari , Cheimaditida и Petron , кој добива вода преку систем на канали и тунели.

Заедно со други езера во регионот е важна продуктивна јадро, околу кое населби произлезе од раната антика . Ова е документирано од страна на случаен избор, површина наоди , иако досега не е промовиран систематските археолошки истражувања. Надвор од тесниот продуктивни значење беше и сеуште е место на голема природна убавина , која привлече голем број на посетители, со тоа добивање на нови производствени ова прашање на второ ниво . Стрмните банки на идеална рај за мноштво на дивите птици , како што се aspropapides , џуџе и глобално загрозени Мал сокол и назначен како Мапа на Важноста на Заедницата во Европската еколошка мрежа Натура 2000. Езерото е идеална риболов земјата со најчестите видови на крап, на korigono , штуката , на platikes , на сом и крап .

езерото Petron

Езерото Petron како Vegoritis само може да биде поврзан со решение. Езерото е релативно плиток , максимална длабочина од 3,5 метри, се наоѓа во југозападниот дел на Vegoritida , кој е поврзан преку канал и тунел и зафаќа површина од 14 км2. Пошироката екосистем на езерата со соседните планини и областа на вино, кои ја сочинуваат уникатен пејзаж на областа, додека , определени како Мапа на Важноста на Заедницата во Европската еколошка мрежа Натура 2000 , поради што живеат повеќе од 130 видови на птици грабливки и ретко со пигмејскиот корморан и LWfG . Особено значење за птици заштита на еден од трите најдобри во Европската унија за пигмејскиот корморан одгледување колонии и LWfG доведе надлежните служби на ЕУ да се вклучи Езеро Petron програма заштита на животот пигмејскиот корморан и LWfG .

масиви

Планините околу сливното подрачје Amyntaiou создаде, во врска со својот езера и Petron Vegoritida уникатен пејзаж. На RANTOS , штркот , во подножјето Vora , и помали планините во регионот, за разлика од импресивен формации, се места на живеење птици ( еребици, ретки птици-грабливки , итн) и цицачи ( волци , диви свињи , мечки, лисици , итн . ).

Со развојот на алтернативниот туризам се создаде и постојано подобрување на инфраструктурата за да им служи на посетителите, како пешачки патеки , шумски рекреација области итн , каде што посетителите можат да уживаат во убавината на природата.

демографијата

Вкупното население во општината е Amyntaiou , според пописот од 2001 година, 8378 жители. Пресметана процена дека жителите во моментов надмине 10.000 и населението за време на шпицот на сезоната ( лето) е приближно 12.500 жители. Демографските карактеристики на местото покаже динамиката на ситуацијата и локалната заедница во однос на економијата , културата , развојот . Демографските карактеристики на општината Amintaiou , покажувајќи површина со нормална возраст дистрибуција на населението, кој може да придонесе за натамошен развој на општината.

производи

вина

На платото Amindeon е една од најважните винарски области на Грција и лозарството ги има своите корени во антиката. Наодите на областа и традиционалните обожување Dionysoukai Св Tryphon во христијански времиња потврди врската винова лоза и Amyntaiou .

Лозјето Amindeon е најстариот континентална зона на Грција, лежи на надморска височина од 650 метри и се состои од 7500 хектари. Регионот е доминирана од страна на парична казна избор Xinomavro нарекува и Popolka . Во 1972 година, црвено вино и пенливо вино Amyntaiou приклучи вина ознаки на потекло на супериорен квалитет , а од 1995 исто име и се приклучи на розе вино. Предуслов грозје доаѓаат од одредена област OPAP Amyntaiou и е сорта Xinomavro . За црвени вина дефинирани мора најзаслужен во дабови буриња најмалку една година. Единствена роза ellinikosoinos припаѓаат на категоријата vqprd , која се опфатени грчката вина ознаки на потекло на супериорен квалитет ( OPAP ), произведени во пограничниот регион Amindeon . Во лозјата на овој регион се одгледува на парична казна избор Xinomavro , дека истата сорта во лозјата на Naoussa , на Goumenissas и Rapsanis дава вина од иста класа , но црвено. Некои винарите , исто така, направи бело вино направени од сорта црвено грозје " Xinomavro ". Овие вина се нарекуваат Блан де Noirs .

На надморска височина 600-750 метри се многу тела на вода, ридски области на ветрометина , наведнат песочна и светлината почви, клима overwinter во снегот, голема температурна разлика помеѓу ден и ноќ , бидете карактеристиките кои се доделуваат на успешен исход на локалната вино. Во избегнување на употребата на пестициди , што го прави расте речиси органски.

Винаријата е основана во 1960 година да се задоволат потребите на лозарите во регионот. Во оваа долга разбира постигнато признавање на локалното вино на меѓународно ниво, со специјализиран персонал им помогна на вино производител да се подобри квалитетот на нивните производи. Исто така, беше дека по огромните напори успеа во идентификување на растечкиот зона Amyntaiou зона ознаки на потекло на супериорен квалитет. Тоа е само грчкиот соработка винарија , кој работи со стандардите на Izo 9OO2 и денес е флаширање 750.000 шишиња директно таргетирање 1.500.000 . Дури и шишиња на вино розе OPAP и во име на други фирми флаширање вина, како што се виното и винарство Tsantali Megapanou .

Од 2002 година винаријата оператор на локалната традиција во производството на ракија произведува и шишиња на традиционалните производ наречен SPIRITO . Винаријата е член на E.NO.AM и учество во винските патишта на Македонија, а од 2001 година беше посетена и специјално дизајнирани области, може да прифати голем број на посетители.

Прелистувачи како Tzelempi и Pukevil Одважно лозјата на регионот со 3 век н.е. Athenaeus фали Kellino светлина вино. Кога Али Паша станува главна област испорачува производи вина од лозјата , додека за време на балканските војни Спирос Мелас се однесува на убаво вино Sorovits . Дури и во екот на нивната слава на градот се наоѓаат дилери, кои се дистрибуираат на вино во манастирот Белград и Виена.

Мрежата на општина Аминтаион
Општина Amyntaiou Лерин Префектура има воспоставено истоимениот град и се состои од области: Свети Пантелејмон , Kellis , Ки, кисело вода , камен, рози, и лампи. Повикот 105 , Градот има имплементирано Amyntaiou Безжичен широкопојасен интернет локални пристапни мрежи, вкупниот буџет 84.728,00 € . Оваа мрежа нуди висока брзина мрежни услуги принцип областите на јавната администрација , образованието и спортот .

мрежни топологии
Во работењето на мрежата е усвоен слободна фреквенција на 5,4 GHz ( UNII Бенд) со помош на протокол IEEE 802.11a , која ја поддржува брзина од 6-54 Mbps. Гореспоменатите склопот на фреквенцискиот опсег отколку во 2,4 GHz ( ISM бенд ) за причини кои се однесуваат на квалитетот на услугите , интерфејсот брзина, растојание се постигнуваат овие брзини , и мешање од и кон постоечките мрежи.

Во следната табела детали за интерконекција точки на мрежа:

А / А точка тип интерфејс Јазол 1 Централната сала 2 Чиста Општински комерцијални Индустриски " кисело вода" Дистрибуција 3 Општински локална канцеларија во Свети Пантелејмон терминал 4 локалните општински канцеларија Petron Терминал 5 Примарна Центарот за обука (КЕК ) - TEE - Средношколски мјузикл Терминал 6 фрла технички персонал општина терминал 7 Младински информативен центар терминал 8 локалните општински канцеларија курва вода терминал 9 локалните општински канцеларија Kellis терминал 10 локални општински канцеларија розите терминал 11 спортски центар Општинската терминал 12 прочистување растенија терминал терминал 13 14 Amyntaiou гимназија ликеј Amyntaiou терминал 15 резервоарот за вода Св . Пантелејмон релето Транспондер 16 ТВ сигнали Свети Пантелејмон релето 17 нови резервоарот за вода Kellis

Агрегат безжичен широкопојасен интернет локален пристап на Општина Amyntaiou се состои од:

еден (1) центар
еден (1) дистрибуција центар
три (3) штафета јазли
дванаесет (12) терминали
Згора на тоа, под дополнителни активности , четири (4) безжичен пристап поени , кои работат на фреквенција од 2,4 GHz , инсталирани на избрани локации , овозможувајќи им на безжичен пристап до интернет преку одвоени од оваа мрежа " SYZEFXIS » , АДСЛ линија. Ова пристап е бесплатна и достапна во централните плоштади на општинските единици : Свети Пантелејмон Amyntaiou , Kellis и рози