ПРЕСПАНСКИОТ РЕГИОН

Преспа Националната шума беше создадена во 1974 година. Заштитени со грчки, европски и меѓународни конвенции и Преспанското Езеро мали заштитени со Рамсарската конвенција како влажни само.

Во 1991 година тој ја создал друштво за заштита на Преспа со помош на WWF поддржани напорите на локалното население да се открие и да се заштити природните ресурси на нивниот регион.

Преспа да најдете повеќе од 1500 видови на растенија и кластерот стогодишен смрдлива смрека.

Во однос на најважните птица населението е присуството на пеликани имено пеликан смета за доста ретки видови низ целиот свет.

Во 12 села на Преспа ( Mikrolimni , бука, Кареја портал , вратот , рибари, Св германски, итн ) во моментов го окупира 1200 луѓе. Произлегуваат од нивниот приход главно од риболов, земјоделство, земјоделството и туризмот. Тука сите произведени житарици и грав познати Преспа.

Гостите можат да истражуваат на езерата со типичен чамци наречени " plaves " дрвени чамци обложени со катран замени полека - полека отколку модерните бродови . На boatmen на селото рибарите, направи целата година тури во Преспа, обезбедување на можност за посетителите да се восхитуваат на делкан камен Преспа hermitages , т.е. малите monidria на осаменици. Една соба плочки соби украсени со фрески на карпите сретнал излегувањето на Бастион Заливот рибарите , кои датираат од 1455/6 и 1373 , соодветно. Надвор од езерото најдеме во скитот на трансформацијата заштедува нартексот и помошни области. Последно, пред албанската граница , е скит на Богородица Милостива и датуми 1409-1410 . Посетителите можат да му се восхитуваат на богатата флора на регионот, како голем број на птици и се движат птиците. А вози на брод во Мала Преспа во текот на летото , ќе ви даде незаборавни слики Надминување меѓу кринови.

agios ahilleios.jpg

Гостите можат да одат преку постоечкиот мост за пешаци (650 м) за да стигнат до островот Свети Ахил се наоѓа во Малото Преспанско . На островот има неколку жители и е еден од најубавите езерото и неколку села населени. Островот е црквата Св Achilleus од крајот на 10 век. , Како и на гробот на Свети Ахил. Таму носел бугарскиот цар Самуил на градот Лариса моштите на епископот , Свети Ахил , околу 980-985 . Тоа е три- еднокорабна базилика со нартекс и беше за пет векови епископална Црква на Преспа. Ова е еден од најголемите базилики во Грција. На островот на Свети Ахил одамна е центарот на случувањата " Prespeia " со големи концерти присуствуваа посетители од целиот Грција. На " Prespeia " одржува секоја година во последните десет дена од август.

Преспанските Езера се приспособат љубителите на природата , аматерски риболов, уметничка фотографија , како и планинарење, планински велосипедизам и авантура со 4x4 сооднос на огромни планини кои го опкружуваат и снабдувањето со вода. Од селото Агиос Германос започнува по правливиот пат или 4x4 кој е непознат за многумина и води кон селото Akritas преку масив Varnounta и ски Виглас - Pissoderi . На песочна плажа на Koula во Преспа може да се плива, кану се - kayaking и веслање. Во таверните од областа посетителите можат да ги тестираат езерцето риба ( крап , Роуч , Брана ) , парична казна локалните месо, кисели краставички , сирење , грав и прекрасни вино и ракија.

Преспа во врска престојуваат таму хостели , хотели и апартмани во Агиос Германос , рибарите во Mikrolimni , портал , Сан Ахил, герилски , грбот , вратот , итн Традиционално овие населби се типични примери на локалната архитектура .