ГРАДОТ ЛЕРИН


Лерин, познат во антиката како Хераклеја Lygkistidas, наодите на кои се наоѓаат на ридот Агиос Пантелејмон, основан во 352 п.н.е. од Филип II.

Во градот Флорина и околните села во пресрет на Божиќ на 23 декември огнови, со цел да се "вардат од лошите духови", обичај што се навраќа векови. Традиционално, овие огнови биле запалени со украдени дрво и подготовка започнала одамна. Околу огнот во празникот и празникот и сите луѓе кои се вклучени и премногу туристи.

Во историскиот центар на градот, посетителот има можност да го посетат археолошки музеј, Уметничката галерија Floriniotes уметници и Музејот на современа уметност, и талкаат калдрма улиците и се восхитувам на куќи зачувани урбан центар. Тоа е, исто така, градот на уметниците, со многу уметници потекнуваат од неа.

Φλώρινα

Посетител Лерин ќе бидат компензирани за осамени и тешка патот што помина низ да стигнат до крај на Грција, каде што со векови остана грчки и се спротивстави на закана од непријатели. Историјата, традициите, силни христијански чувства и гостопримството на луѓето, планинските места, езера , и безброј села - уникатна и интересна работите ќе се наградат сите оние кои се сретнаа и на крајот сакам.

Почнувајќи од главниот град на Лерин се знае местото каде што тие не се очекуваат. Една прошетка на реката Sakouleva , со бројни работилници од страна на локалните уметници , меѓу Makedonitika и неокласичен куќи и недела Божествена Литургија во Митрополитот црквата Свети Пантелејмон понуди првиот увид во Лерин минатата и сегашната век.

На реката областа на градот ( стариот Лерин ) беше историски, трговски и социјален центар за многу години пред тоа. Хармоничен симбиоза на традиционалната Makedonitikon - неокласичен куќата е традиционална станбен комплекс источниот дел на градот во музејот , во близина на станица ОСЕ ќе се соочи со историјата на хеленскиот - Византиската години и се чувствуваат грчкиот дека има преземено корен длабоко во внатрешноста на неговите години Максимална командант на Грците додека Александар MAKEDONOMACHON Павлос Мелас и неговите епски 1940 година.

На улиците ќе се судрите господар скулптури Dogouli , лигњи и др пазарот земјоделец секоја среда да купуваат плетени свеќи, традиционалните земјоделски производи од регионот ( јагоди, јаболка, круши, домати, пиперки , грав Преспа, компири, костени , риба limnisia ракија , бибер , кисело вода, вина Amyntaiou , освежување за Лерин г а) и тегли на слатки Флорина ( лажица - желеа ).

Природата на секоја сезона нуди нешто посебно и великодушно држи свои уникатни карактеристики и бои. Во зима, бела снежните пејзажи. Во текот на пролетта и летото зелени шуми , шарени цвеќиња , но најмногу кул клима. Есен во немири на бои може да уживаат во различни бои од зелени дрвја постепено се претвори кафена црвена, портокалова и жолта боја да се fyllovolisoun и голите гранки да се поздравува со првиот зимски снег

Историјата на градот

                     Η Ελληνιστική πόλη της Φλώρινας στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα (4ος αιων. π.Χ.)

Хеленистичкиот град Лерин во ридот Свети Пантелејмон (4-ти век п.н.е. ).

¨ Постоењето на Лерин почнуваат барем од 10.000 п.н.е. планина во Северна (поранешен Пела ), каде што живеел богот на ветрот VOREAS , додека долината Sklithrou - Lechovou беше направено од страна на падот на крв во периодот на конфликтот богови - титаните ¨ .

историја

Најраните човечки активности во Лерин , бидејќи ова време, според археолошките ископувања поставен во средината неолитскиот период (5800 - 5300 п.н.е., населби Armenochoriou , Melitis , Свети Пантелејмон , Свети Anargiron , Varikou ).

Во бронзеното време (3100 - 1050 п.н.е.) и железното живеалиште зголемува басени на Флорина Amindeon

Раното бронзено време : Големите Kleines , AIM, Хилс, победата, палестра , Kladorachi , премин, Свети Бартелеми , Valtonera .
Доцното бронзено доба : Бука - Mikrolimni , Триаголник , Лерин, Попожани, Леринско Neohori Стоунс.
Железо Возраст: Стоунс, орел, Variko Vegora , Limnochori , дефиле, палестра , Свети Пантелејмон ).
Недостатокот на археолошки докази во Лерин за класичен ера надомести информации на историски извори ( TH137 Херодот, Тукидид 4 , 124-128 , 7326 Страбон, Диодор 16,4 ), од кои сведочеа дека во втората половина на 5 век . П.н.е. регионот бил управуван од страна на Кралската Куќа на Lygistidioton дека митските корени датираат Коринт.

Lygistida именувана по митскиот јунак на рисот : Lynx жедните цицач - Lygkos - рисот. Кралската Куќа на Lygistidioton имаше Arravaio цар, татко на принцезата Евридика , кој беше мајката на кралот Филип II Македонски .

Во 352 п.н.е. Филип II го гради Хераклеја во Lygistida кој ќе стане тврдина во Северна и Западна непријатели на Македонија . Александар Велики проследено многу Флорина и многумина беа лидери. Познати Lygistida класата, односно група на воени Lygistidioton .

Во 148 година пред н.е. Македониjа беше покорени од страна на Римјаните и Лерин припаѓа на четвртата локалниот гувернер и 48 п.н.е. изгорени од страна на Римјаните за време на римскиот граѓански војни ( Цезар - Помпеј ), римскиот генерал Domitius , пријател на Цезар.

За време на византискиот период, област под источните држави со целиот Грција и на Балканскиот Полуостров и Јужна црква на папата од Рим, како 731m . В , така што Лав III Исавријанин потчинети на Цариградскиот престол ( Теофан 410,4 )

Во текот на 10-ти АД се тешки борби во областа меѓу бугарскиот цар Самуил и царот Василиј Втори Македонски, во apokleithentos Voulgaroktonou . Самуел основана држава со свој главен град првично Преспа и Охрид по спроведена рации во јужна Грција и спроведување на свети мошти на свети Ахил, во 980 АД од Лариса, имењак на мал остров на Преспанското Езеро, кое носи десет илјади Тесалијци , да му се посветам место , по поразот Spercheus реката од страна на Генералното на Кралството Voulgaroktonou , Никифорос Небото.

Во 13 век на Лерин под власта на Арта , околу 1204 година. Во 1259 година, империјата на Никеја, во 1331-1353 Србите на Стефан Душан Крали . Во 1371 година , Марк Крал , син на Душан и во 1385 Султан Муратовата А зафати областа и почна периодот на османлиското владеење до ноември 1912 година.

Во османлискиот период Лерин од повеќе од 35 до 40 пати во документите (уредби ) султани , viziers и локалните владетел име Filorina или Лерин, напишана на турски и грчки. Во доцните 17-ти век поминува во Ethnapostolos Козма од Етолија . Во 1700 АД делува во првите во нашата историја за време на турската окупација , на armatole Tsolakis или Meintanis . На 1822 актот герилски и заземаат тесен Arnissa и Vora . Лерин требаше armatolikia секогаш , до 1821 година, во Ки, Vevi , Kelli , Pisoderi , Trivouno итн Лерин даде пријателски. На централниот плоштад на Флорина , турски угледни обесени 9 , 1821 . Во 1867 година тој ја основал во Лерин Нов Пријателски општество претседава директорот на училишта да се подготви револуцијата од 1978 година кој траеше 10 месеци. Да 1881 Капетан Naoumis киднапирање Kaimakam Лерин и фактот станува легенда и песни. Во 1897 година Капетан Kottas , прво Македон познат како " орелот Korestia " воспостави герила против Турците и Voulgarokomitatzidon . 1904 доаѓа Павлос Мелас и почнува финалната фаза на вооружената борба. На 7 ноември 1912 година , по 527 години на ропство е ослободен од Лерин грчката армија .

За време на Првата светска војна , илјадници сојузничките војници во Лерин, од сите раси, вери и бои, започна победничката офанзива против бугарските и 18 Септември 1916 окупирана Лерин, кои за еден месец имаше непријатели.

Во Втората светска војна, прва победа на 1940 година, сојузниците видов и почувствував пред Лерин, Преспа , а особено заситени. Светлина на надеж не само што беше за спречување на Италијанците на граничната линија, но 1 ноември 1940 година , јуначкото 33 СП Лерин првиот контранапад на освоените област повеќе од 10 км , ослободувајќи многу alvanokratoumena села на Македонија . На 6 април 1941 година, сепак , Германците нападне , а потоа го окупираат област. За време на германската окупација, голем број села биле изгорени и многу Лерин егзекутирани од страна на Германците. На 1 ноември 1944 грчката армија ослободува Лерин. Тогаш граѓанска војна избувна (1947 - 1949) , каде што на 12 февруари 1949 беше " Битката на Лерин ", која беше почеток на крајот на граѓанската војна.

А романтични поглед на Лерин

Можеби, голем избор на почвата префектурата Лерин , е причината што го создал работна сила убаво, љубезен, тесни-толкувачи , богата со чувства, со кои се соочува секоја ближен како самиот себе, и по природа пријателски , прав, можеби со некои krypsinoia поради вечна изолација , која потекнува од постојано исклучување од околните области.
Можеби, ова ги турка Florinioti во природна појава за наоѓање и пронајдокот прашања и ситуации, дискусии и соништа , задоволување на самите себе , да се исчисти неговата сопствените ресурси , како што се kolokotroneiko нож за правење флејта или дупката и други такви тајмери ​​, вклучувајќи, кои се ремек-дела на народната уметност и да покаже големината на тенки естетски што го карактеризира како рачна изработка коњи, магариња, автомобили , авиони , сите симетрични и елегантни , кои се игри на своите деца giomizontas изразување, движење, создавање, радост неискажливи и поттик за нашата сопствена креација , додека другите практично за неговата работа како дупката , и корисни за уметнички испад како флејта , што е на усните на не само химна на Севишниот, и да задоволување на потребите и ментални карактеристики , како танц на можности, но исто така и на ефикасноста на тимот работи кои нè прави сите нас во Лерин да монолог : .'' вид и нека танцуваат нашите постот '',

Како да не се фалиме уметнички plektokeria за радост или тага потреби , кои покажуваат уметнички талент , жалба и присуство, не само на нивните творци , и потрошувачите кои решаваат да ги вкусите и уникатен стил за нивните потреби и социјални присуство. Истото да се направи кога тие самите и нивните сопствени вино , домашно ракија , слатка ликер со цреша или орев или цреша, или што било друго готви умен Floriniotissa домаќинка , кој е единствен во својата работа направи : храна , пити , слатка , но пред сите убави и уникатни луѓе. Навистина колку должам ! Ова е причината зошто сите и во сето ова.
Но како продажби на Флорина , таму не може да биде квасец Ова човештвото, дека на Floriniotissas зад неа.
Тенка, нежен, прецизни, чисти победи во присуство на општи, но со емисии убавина и има развиено преку вишокот, и им понуди на сите убави , интелигентни и уникатен присуство на неговиот дуќан на покажат, неговите движења , индивидуалноста , личност го направи познат и почитуван во општеството на нашата мала градот, не само од страна на такви интензивна деликатес , познавање на комерцијално присуство и снабдување но и естетски барања и вкус.
Зошто трговец е Флорина и познавач на модата, која следи подолу, и од Отоманската империја , сепак, нуди модни елементи , убава, фер и мудро, без tsirimonies и големи зборови . Тоа е чесен и експонент на секој денес, отворено и одговорно и со тежина од знаење.
Да се ​​даде и да им даде задоволство и радост на сите.
Зошто треба да доаѓаат да купуваат , секој , и оставете среќни и задоволни .
Зошто па ние се зголеми нашите предци , па трансферот. Ние имаме избор .
Среќен да бидам тука сме со она што го купуваат од нашите станари. Што да правам!
Нашите луѓе се среќни , тој знае да се спроведе , да се весели, се смее , плаче кога е потребно, за радост или жалам , затоа што на подрачјето на тенки и меки зелени на природата, убава и непостоечки друго место, смирува, воодушевува и воскреснувајќи , бидејќи кислород што ви дишат - и вишок кислород во нашето место - ќе транспортира до други светови чинеше да го поставите во оваа област, во Лерин и нашиот регион , или пак два чекори напред и назад , или се претвори вашата глава , чувствувам инспирација , носталгија оригиналот и покажуваат дека ви дава хармонија на животната средина. Каде да се хипнотизирам и consubstantial направи. Тоа е зошто вие се сретне насекаде во нашите уметници.

Зошто се состанат и да се види нешто друго во сликата , боја, чувство и впечаток, покажуваат дека радосните и монолози : Ви благодариме Господ за секој момент што можам да подарите за да уживаат. Доделување на нив да уживаат во друг. Радувај се , радувај се и да видиме моето место и во далечните и во близина на нашата убава и уникатна , која ќе ги задоволи.
Бидејќи, како што се најдете таму горе во компатибилен и високи планини , огромниот , како да прикован , дрва, и свои шепоти , нудејќи и присуство во таа луда , во секој thoreis ера, Мозаик, мирисна, уште еднаш , и зомби пред тоа, но полна со мистерија и животот , нели! а потоа , како што се лице в лице со Создателот , и се чувствуваат обврзани со големина добрина, откако ќе ја видите и да уживате околу вас, насекаде, рамнини , реки, езера , згради , градови и села и слуша пораките на природата, на хоризонтот уникатен и огромни, разновидна и мирисна , кој зрачи и несвесно , лебди на самото место, ќе се чувствуваат не само сјај и привлекување на уникатност кои живеат , но живеат без зборови. Vouvainesai . Бидејќи сè е беспрекорен. Влечни , бидејќи тоа е магично.
И зјапав овој силен магија , се чувствуваат тоа не е само твое. Уделот. Е спротивното, соседот и странец. Види својата . Три- членка комуникација. Жив еднаш, сега во близина , и мирно сега. Твое и нивни. Сите нас. Нашата. Зошто ние го сакаме и љубов нас. На љубовта. Да живее тивко и мирно. Соседи, пријатели , сите ние .
Ова место, ве повикуваме да се види , да уживаат , како што се радуваат секогаш место нашата мала моменти кои секоја има своја убавина и присуство. Стигмата на . За ова, не се изненадите ако вашиот бара да ни да ви одговори посетете ја страницата:
Ако дојде во Лерин, двапати плач , кога еден ќе дојде и кога го оставиме тоа. Изберете ја вашата плаче.
Лерин, чекаат да ви даде богат, вишокот на срцето , сите, сè и секој на " Да: поет, сликар, скулптор, foodie , еколог , турист, алпинист, бркам тешка работа , но , иако истражувач или научник , и само - само човек, патникот или љубов со Лерин и сопствениот. Има за сите Лерин. За оние кои слушаат и подобро за оние кои живеат . Повеќе нешто ќе добијат , ќе бидат среќни, вкус, се чувствувате.
Добредојдени да Лерин. Тоа е наше и твое. На сите. Зошто Лерин љубов. Во еднакви и вишок. Пријатели, колеги луѓето ... те чека да се смеат, плачат , и- ако ќе - да живеат заедно.

Образование во Лерин

Лерин е град на уметноста. Децении е референтен центар на културното творештво на Западот. Македонија.

Веќе , првиот настава беше духовен позиција во регионот . Илјадници наставници и воспитувачи кои се сеќаваат со носталгија нивните студентски години во Лерин. Зошто да не само тука основале свое професионална обука, не само застана тука и со оглед на enafsmana едуцираат илјадници деца , и помина убаво и безгрижно дена во почетокот. Даде диригентската палка на нови студенти кои ја продолжуваат традицијата , образовани и уживајте во животот во жив град .

Со три секции на Аристотеловиот универзитет во Солун - основно образование , предучилишното и балкански студии - и уште три други делови од ТЕИ Западот. Македонија - поледелството, животните Производство и маркетинг на земјоделски производи и стандардизација - студенти во Лерин даде поттик и младешки ритам на секојдневниот живот. И луѓето , за возврат, им понуди дарежливо култура и уметност . Визуелните уметности , литература и музика се за Лерин, што и кислород. Сите своите уметнички креации надмине не само надвор од округот и Грција. Од крај до крај на светот, од Америка до Австралија и од Шведска и Германија како Јужна Африка и потомците на Florinioti семејства, со скулптури, слики , текстови и театарски и музички креации убеди Грција да знае се до крајот на земјата.


Спорт во Лерин

Постојат многу спортови во кои тие брилираа Лерин, и ме направи горди сите Грци. И тоа не е случајно што постојат многу здруженија кои работат во градинка и се шампиони :

Гимнастика Здружението на Флорина ( ГЕФ) , со групи на мечување, кошарка, одбојка, атлетика, жените фудбал глуми тим " Fylliriakou ", која може да се пофали многу награди со главниот белег како шампиони на Грција во 2000 година. Групата Мечување ( O.XI.F. ), Спорт Oplomachitikos група, Асоцијацијата на грчки качувач Флорина ( Алпинистите асоцијација), грчкото општество (ЕЦС) и д- DC F. , Скијачите клуб качувач (С. GOC ) , културата клуб Лерин стрелаштво, " Аминта " Amyntaiou многу ракометот и кошарката , во " ARGAIOS " Filota

Последни иселениците од поранешниот Советски Сојуз создаде Атлетска Асоцијација ; Amyntaiou " На Филипос " со многу карате, Тае - Квон -do , борење, гимнастика, КА Гордоста сепак е Џудо со неверојатни настапи во национални и меѓународни натпревари

Спортски центри Префектура е вграден во "Атина 2004" како пред- олимписки подготовка области ( мечување, тегови , џудо ) и за грчкиот олимписки тимови, како и за странските спортисти.