РЕГИОНОТ НА ЛЕРИН

локација

Префектурата Лерин се наоѓа во северозападниот дел на Грција , и административно припаѓа на регионот на Западна Македонија.

Граничи на запад со Албанија , на исток од префектурата Пела, на север до Македонија, југоисточниот и југозападниот областа на Кожани да Костур.

На исток од земјата се планинските венци на планината Vora ( Kaimaktsalan ), третиот највисок врв во Грција - височина 2524 м - а на пат преминуваат Kellis до Солун и Кожани. На запад се планините Varnounta највисокиот врв во Грција е дефинирано од страна Гулаб ( 2334m ), Бернската Vitsis врвот ( 2128m ), додека постои патен премин Виглас да Преспа, Албанија и Југославија. Помеѓу планинските венци се езера , од кои некои се дом на ретки водни живеалишта како што се мали и големи Преспа Vegoritis , Езеро Petron , на Cheimaditida и Zazari .

областа

Провинцијата зафаќа површина од 1924 квадратни километри , од кои околу 74 % се покриени со планински и ридски области, додека само 26 % е покриена со рамнини .

Според класификацијата на NSS од сите општини во округот 37 се сметале за низинските 16 ридско-планински 37 . Класификацијата на земјоделските површини на округот ( области) во согласност со Директивата 75/268 дава 0 % низина, 55,6 % и 44,4 % омилен планина. Соодветните стапки за регионот е (0%) низини , односно 50 (100%) фаворизира и 40 односно (100%) планина.

живеалиште

Префектурата Лерин е област на грижа за животната средина .

Тука екосистеми коегзистираат ( 6 области НАТУРА ) кои се клучни фактори во квалитетот на животот во регионот.

Богата е природната средина на округот и вклучува:

Планините на Varnounta на Vitsiou и Vora ,
шест (6) езера, заштитени , големи еколошки интерес
Националниот парк во регионот на Преспа .
значајни флора и фауна и пејзажот претставува варијации.
Областа претставува значаен Amindeon вино и винарство традиција.

Освен на горенаведените , не можеме да ги игнорира овие карактеристики на законот како што се:

- Археолошки локалитети , најзначајните од нив Петар и Свети Пантелејмон .

- Заедниците Nymfaiou & Lechovou и општинските служби, Сент Жермен , рибари, Akritas , Кратер презентирање на традиционалните архитектура.

- Населени места заедница Nymphaeum и Одделот Рибарите Општинскиот кои изјавиле дека зачуван традиционални населби .

климатски услови

 Областа се карактеризира со висок врнежи, снег , сушни периоди , мраз , град, локалните ветрови

 Во разликуваат следните видови на промени :

Semiarid .

Медитеранот се карактеризира со алтернација на топло - сувата сезона со ладна - влажно.

 користење на земјиштето

Од вкупната површина на земјата, на 534,500 хектари
се одгледува и земјиштето под ораници ( 27,26 %), 700.700 хектари се пасишта од кои: 79,85 % се на Заедницата и 20,15 % приватниот.

Областите опфатени со водите заземаат 6.06 % од вкупната површина на земјата, во шумски 25,88 %, населби во 2,08 %, додека останатите 1,91 % е покриена од страна на другите .

Економски карактеристики на населението

Населението изнесува 54.751 луѓе, според пописот од 2001 година , од кои 50,9 % се машки и 49,1 % женски.

Од вкупното население во округот на ниво, 18.880 луѓе се економски активни , од кои 88,05 % се вработени. Процент 11,95 % се невработени.

Карактеристика е фактот дека најголем процент на невработеност ( 52,12 %) влијае на младите луѓе. Од вкупниот економски активното население 41 % се самовработени, вработен 39 %, додека останатите 20% се со скратено работно време.

земјоделски активности

На луѓето кои се вклучени во земјоделството, со мали семејни фарми и сеча, ниска продуктивност активности и , исто така, најниската додадена вредност, кои не придонесуваат за формирање на доволна фарма приход.
Поточно, 33,25 % ( 6277 луѓе) од економски активното население се вработени во земјоделството , сточарството, ловот, шумарството и рибарството . Од нив, до 77,19 % се самовработени, додека остатокот е покриен со скратено работно време на работниците и вработените.

Во однос на учеството на другите средства кои не ги надминуваат стапка од 66,75 %. Поточно , трговија, поправки, хотели и ресторани вработуваат 10,38 % , градежништвото 7,35 % на , производство на 6,25 %, додека транспорт , складирање и врски 4,06 %. Услугите на електрична енергија, вода и гас Вработување стапка од околу 2,54 % , каменоломи и рудници 1,40 % и финансиските институции 0,88 %.

Стапка еднаква на 18,72 % од економски активното население е вработено во други услуги, и таму е процент од 8,95 %, што не се изјасни видот на економската активност што е или во млада возраст , ( 6,23 %).

примарниот сектор

На округот сега земјоделство округот во регионот на Западна Македонија.

Земјоделството во регионот се карактеризира со силно да се фокусира на производство на фуражни култури за добиточна храна , која придонесе за бруто приходите од земјоделството за повеќе од 50 %.

Доминантна култура, во смисла на земјиште и персоналот поврзани со неа и обемот на производот, е одгледување на житни култури. Многу голем интерес и расте грав во tisPrespas за кои загарантирани правото име - потекло ( ЗНП).

Конкурентна предност се чини да се покаже на округот и компир култивација. Интересно е случај на шеќерна репка , чие производство е предмет на квоти , што резултира со годишно производство варира во зависност од потребите на грчката шеќерната индустрија, кој ја апсорбира целата локална продукција.

Постојат во округот дрво култури (јаболка , круши, праски , цреши, бадеми) со релативно динамичен, не е толку по хектар дава како во однос на квалитетот на производите.

Соодветните динамична шоу и лозјата на регионот Amyntaiou . Со акцент на различни Xinomavro ЕАС Amyntaiou познати за производство на вино квалитет ( за кои привилегии биле дадени заштитена ознака за потекло ) и продава 11 куќи.

Во сточарскиот сектор на фармите на добиток во округот денес вклучува речиси сите земјоделски животински видови. Доминантна овци, кози и крави .

Главните шумски производи во регионот е дрво и фуражни материјал. Во однос на главните дрво производи произведени во регионот се: бука, даб, орев.

Во рибарството главните видови риби се крап, штука, tench , platikes пеперутки мрачна.

секундарниот сектор

Областа има ограничена производна активност и главна карактеристика е производство на електрична енергија.
Има специјализација во традиционалните индустрии скромни како мали производствени погони на традиционалните слатки , џем, kompostaskathos и пијалаци.

терцијарниот сектор

Во терциерниот сектор се чини особено aneptygmenos , освен се разбира на особено трговијата и трговија на мало .
Заедно со трговијата и особено малопродажниот сектор.

Терцијарниот сектор сметки за некои области , а во некои општини мнозинството на нивните економски активности.

Главна активност во оваа област главно се должи на две големи станбени области на Лерин Amindeon . Во овие градови се прикажува голем развој на трговијата и други услуги, како што се здравството, образованието, спортот, културата и туризмот.

Главните сектори на терцијарниот сектор се:

индустрија трговија
Индустријата комуникации - Транспорт и услуги индустрија
Туристичкиот сектор
Особено во областа постојат многу различни категории на сместување , вклучувајќи хотели, индивидуални станови, хостели, кои имаат способност да им служи на околу 1300 луѓе.

Овие сајтови двете изградба и за обезбедување на услуги врз основа на високи стандарди на работа, таму се , сепак, можности и перспективи за подобрување.

културна средина

На округот има богато културно наследство. Културната инфраструктура на Лерин се главно археолошки и историски споменици ( хеленистичкиот kaivyzantines цркви) , музеи, градби наведени во списокот на македонски и неокласичен архитектура, културни здруженија , меѓународни престиж Лерин класична музика и традиционални музички групи , работилници Floriniotes сликари и извонреден надворешен скулптури, културни центри на D / D на округот и многу обичаи и обреди . административна структура
Административно, оваа област ги вклучува следните општини и комуни , како што се оние кои произлегуваат од комбинации на локалните власти, во согласност со Законот 2539/1997 "Примарна локалните власти на земјата"
Општина Лерин
Општина Преспа
Општина Като Klines
Општина Melitis
Општина Amyntaiou
Општина Filota
Општина орел
град Лозинка
заедница Krystallopigi
заедница Nymfaiou
заедница Varikou
заедница Lechovou