ФИЛМСКИ ЛЕРИН

На уметничка кариера на Тео Ангелопулос се карактеризира со меѓународно признавање и врвни почести . Неговите филмови имаат учествувано во важни меѓународни фестивали , освојувајќи големи награди , вклучувајќи го и Златна палма во Кан, злато и сребро лав на Филмскиот фестивал во Венеција, ФИПРЕСЦИ бројни награди и две награди Феликс за најдобар европски филм. Две од неговите филмови, "О трупата " и " Да Одисеј поглед" се вклучени во 100 најдобри филмови на сите времиња. Тео Ангелопулос , директор , во собата неколку глобални филмски јазик и , веројатно , о грчки режисер со поголема меѓународна прифаќање.
За Пчелар , пејзаж во маглата, суспендирани чекор на Штркот , а Одисеј Погледот пејзаж на Лерин е опсесијата на директор во некои одделни области со силна историска отпорен текот на времето . Со структурата и функцијата , но , исто така, се формираат овие простори се претвораат во "места" оние кои го прифаќаат човечка активност, но да се промени нивната суштина , но не успеваат на крајот да ја задржат посакуваната длабочина историја.

Движење на луѓето секогаш треба " станица " како интерстицијална простор и со тоа се фокусира на реката Sakouleva , директор на метеор чекор на штркот трансформиран, со сценарија на целиот пејзаж во " станица" , каде што луѓето се постојано се движат надвор од нивните национални мотиви идентитет и намена, утврдени со овој пресек, поетски суштината на раскрсницата каде што на сајтот се овозможува " премин" , на " престој " (иако привремено) номади , мигранти, бегалци, изгнаници , трговци поминуваат низ Балканот да се исполнат овие "острови на меморија "неопходно за разбирање на континуиран временски и географски реалност.
Трансформираат од сцени од Мајк Karapiperi и Ахил Стојан (за целите на филм) Sakoulevas до постоечките згради во времето на реката денес доведува до умот на постоењето и статусот на различни места на малите урбан град каде нашите во нив Ангелопулос идентификувани и активирани временската димензија и активна историчноста неизразен молчи "многу" години да го изнесам како модерен и основно, но исто така и без преседан и сепак нашиот мајчин и директор должиме "откритие" на archaikotitas историски пејзажи и сепак неговото поетско личност и присуство.