ПЛАНИНИТЕ

Varnountas ( 2.334m . )

На Varnountas се наоѓа во северозападниот дел на земјата, на границата со Македонија. Тоа е јужниот продолжување на Dove планина манастир. На врвот на изјави Gkarvani .

Verno или Vitsis ( 2.128m . )

Највисокиот врв е Vitsis Вернон . Планината се наоѓа во западниот дел на округот границата со Костур и потоа формира југоисточниот планински Varnounta . Двете планини се одделени со премин Pissoderi . Во Verno постојат многу потоци и многу буки и дабовите. Започне искачувањето , која трае околу три часа од селото да се намали 1420 метри надморска височина ( 23km од Лерин, на 35 километри . Suede ).

Triklario ( 1.749m . )

Triklario се наоѓа во западниот дел на земјата , на границата со Албанија и со Малото Преспанско . Тоа е WEST BRANCH на планината Varnounta . Главните врв се вели Барба , додека други врвови се Karakoli на 1689 метри, а Црното Риџ на 1394 метри.

Vora ( 2.524m .)

На Boras се наоѓа на највисокиот дел на округот. Тоа е трет највисоката планина во Грција.

Buci ( 1.776m .)

На Бучи се наоѓа на југозападниот раб на Лерин Префектура, се граничи со префектурата Костур. Тоа е јужниот продолжување на планината Triklariou . Планината зебра Crystallopigi е она што го одделува две планини . Можете да одат пеш околу два часа од Kristallopigi ( 1130 м), 40 км. од Костур.

Tsoutsoulis ( 1.456m . )

На Tsoutsoulis наоѓа веднаш до Мала Преспа на границата со Албанија. Може да се искачи лесно Vrontero наоѓа на 1100 метри, 75 км. од Лерин.

Devas ( 1.373m .)

На Devas наоѓа помеѓу Велики и Мала Преспа . Можете да почнете со искачувањето од селото портата , која е 860 . во рамките на 66km . од Лерин.

Извор: Патување советник ГР