МУЗЕЈОТ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ

На покривот FILOTECHNO Лерин започнува работа во 1975 година се фокусира акција на визуелните уметности на земјата во географска агол во кој имаше уметнички особеност дека денес секој го препознава. Почетна мисли на создавањето на една извонредна колекција атрибут благодарение на напорите на професорот на Факултетот за ликовни уметности во Атина скулптор Димитри лигњи. Иницијатори и пионери со Димитрис лигњи, на Лерин уметници: стерни Koula Илија византиската Темида Milossis Costakis Loustas , Николас Dogoulis , Мраз Kyrkos , Димитрис Bessas Танасис Minopoulos , Јанис Antoniades , Џорџ Кора , Мајкл Василиј и љубителите на уметноста како граѓани од: Пол Stefanidis , Панајотис Giasimakopoulos , Цокос Никола, Џорџ Lavasidis , Григориј Karafillis , Спирос Alexidis Димитриос Tsoukas , Димитриос THOIDOU Василиј Vagourdis Анастасиос Кралство итн

Во 1977 година еден мал број на дела од Националната галерија отвори Музејот на современа уметност во куќа на Земјоделскиот факултет и на следната година, четири наставници од грчката уметност , Н x'' Киријакос Gikas , Д Mitaras , П Tetsis и Д Kokkinidis ги изложат своите дела. Овој извештај се нагласува и ознаки од рамката и активности Музејот главната намера е да се создаде модерна квалитет. Следниве соработки со големи уметнички центри во земјата и во сали на Музејот презентира делата на главните современи грчки уметници.

museum of modern art.jpg

      Од основањето на уште покрив FILOTECHNO Лерин започна институцијата Симпозиуми , во обид да ги собере љубителите на уметноста на градот со " класичната уметност " и модерен визуелен пребарувања. Во 1985 година во Домот на виртуоз Лерин основал уметници Галерија Лерин хостинг делата на Лерин уметници интегрирање така акцијата на локално и уметничкото творештво. Од 1993 година Галеријата уметници Лерин сместен во традиционалната градежна ОСЕ кои неодамна се сервисираат и сега е подготвен да го претстави својата колекција од 120 дела. Во исто време , воспоставувањето на Art Library сега брои 6000 тома и визуелната функција на работилницата уметност , го прави музеј една од најважните провинциски уметност центри ориентирани кон современите барања на таква област каде што паралелно стресови и Нотингем своите едукативен карактер .

      Во 1995 година , музејот стекнале со собирање " Во чест на Греко " формирана од страна донации грчки уметници да се здобијат со проектот " Свети Петар " од Ел Греко од Националната галерија и така го зајакнува современата природа на колекцијата на Музејот со 137 нови проекти. Активностите што ги спроведуваат континуирано 35 години се направи музеј попознат и на тој начин станува еден од најважните и авторитетен визуелна центри во земјата . Меѓу 600 дела нумерирани во колекцијата на Музејот на современа уметност се дела на главните современи грчки уметници .