ВИНСКИ ПАТИШТА

Во Грција, како и во сите земји од Медитеранот, традицијата на вино е особено богат. Виното не е само поврзана со навики за јадење на грчки, но исто така и со религиозни и народни традиции и културното наследство.

Да се ​​зачува и да се зајакне ова наследство разви специјална форма на руралниот туризам, Вински патишта, го предложи посетител да го следат внимателно избрани пат, кој минува низ повеќето сценски места на вински регион на да го посетите одбрани винарски визби единици да се тестира локални вина се служи со традиционални вкусови на регионот и да талкаат во традиционалните села, археолошки локалитети, итн

Ова е релативно нова форма на туризмот, во целосна хармонија со животната средина и добро организиран, со цел значително запознавање со секое место во традицијата на лозарството и винарството. Долж патиштата, ресторани, таверни, узо и хотели нудат квалитетно сместување и целосна запознавање со Грција и нејзината култура.

Извор: VisitGreece.gr