АНТИЧКИОТ ГРАД ЛЕРИН

Хеленистичкиот град Лерин се наоѓа во јужниот дел на модерниот град на Флорина, на терасите на северната падина на ридот зелен Агиос Пантелејмон , свикан од страна на капелата се наоѓа во областа. Само подолу, на исток, е поранешен хотел Ксенија , каде во периодот 1930 - 1934 беше ископувана од страна на Џорџ Ентони Keramopoullos Bakalaki дел од истиот град, чии остатоци исчезна во 60-тите години за време на изградбата на Ксенија . Ископувањата на IZEPKA започна во раните 80-ти со финансиска поддршка главно на Министерството за Македонија - Тракија, додека одржување и подобрување на археолошкиот локалитет беа финансирани од страна на Втората и рамка за поддршка Трето Заедницата.

12.gif

Ископани археолошки локалитет , на последователни тераси, и зафаќа површина од 8 хектари на овластени гравирање блокови. Се откри многу градежни блокови со EW ориентација , разделени со вертикална улиците , ширина 3м. , Не секогаш исправен, а надворешните ѕидови на објекти искосени во нив , ограничување на спуст Насоки. Блокови се дефинирани со хоризонтални улици запад ширина сооднос, одблеснува и позицијата на високото тераси. Во прилог на овие широки улици , а постојат и други помали ширина 1-1,5 м , во рок од блокови, со која се олесни пристапот до нивните домови, но , исто така, собирање на дождовница. Улиците се поплочени со камен и некои места беа камените скали , паметат тротоарот на стрмнини и унапредува растежот на повисоки нивоа. Некои поминува канализација покриени со камени плочи. 12.gifMesa градежни блокови се 4-5 куќи со 3-4 соби , од кои едната , обично најстар свртена кон исток е отворено. Во речиси сите домови се складишта со големи тегли. Некои биле во место , со остатоци од изгорени житарки ( јачмен, 'рж , овес ) и области со епидемии, додека неколку од нив беа остатоци преработувачките капацитети железо предмети, особено алатки (кои се пронајдени sidiroskourion маси и метални делови печка) . Ѕидовите од куќите , ширина 0,40-0,50 м , беше на висина од околу 1 метар направи удобно убав со камења без придружен материјал. Горниот дел беше Adobe , Adobe беше како и некои внатрешни ѕидови. Понекогаш тоа беше малтерисани со бели малтер. На подовите на куќите беа главно глина, но во некои случаи биле покриени со неутрален физички единици или плочка парчиња. Понекогаш подот беше тегла , како и чистење. Домување на куќи се направени со големи плочи, од кои некои беа интересни гравури и натписи на пример кралот Филип . На влезовите на куќите понекогаш имаше камените скали причина за разликата во нивоата и на двете страни на собата вграден во клупи за пласман на разни објекти.

      Населението на градот треба да се изврши во 4 век. п.н.е. како што беше потврдено од страна на претходната керамика и заврши со оган во почетокот на 1 век. п.н.е. Сепак, откривањето и керамика на 2 милениум п.н.е., е показател за воспоставување во областа уште од праисторијата.

14.gif

Stin ископувањата на хеленскиот град Лерин се пронајдени голем број на глинени садови на разни предмети (панели, тегли, филтри, парфем шишиња , урни , лампи, итн ) едноставно unpainted , со црни глазура и украсени со врежани или додадени бои. Во неколку од садови релјефи дадени истите калапи изградба, врежана керамика од Пела , главниот град на македонското кралство . Мора да имало но локалните лабораторија што се покажува многу матрици и некои фоки , кои се наоѓаат во ископувањето. Мотивите на садот бил одгледан зеленчук, митолошки сцени од секојдневниот живот. Доминираат во битка сцени , порно и теми на тројанецот циклус, кои често се совпаѓа со натписи. Раб има две тегли сопственици врежан нивните имиња, престој и цинобер . Печат амфора рачки од различни региони на грчката село ( Тасос , Кос ) и италијанскиот полуостров , и многу валути ( македонскиот крал Филип Втори , Александар Трети, Лисимах, Антигон , Филип V , Пела, Солун , Амфиполис , и атински сребро tetradrachms нови сечење 148-147 п.н.е.) , покажувајќи обемна трговија.

      Неколку се предмет на обожување, како темјан горилници и глина идоли на божества од грчко пантеон ( Афродита, Артемида , Хермес, Мајка на боговите ). Големиот број на текстилни тежини покажува развиена текстилната индустрија , како и голем број на земјоделски алатки и големи количини на складирани зрна сведочат занимаваат со земјоделство и разни куќа индустрии ( металопреработувачка , керамика, теракотни , итн.)

      Наодите од истражувањата на хеленскиот град Лерин во вториот кат од Археолошкиот музеј од Лерин.

Извори: AC праисториски и класични антиквитети