ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Στην περιοχή αυτή, φαίνεται όλοι να συνωμοτούν, ώστε όχι μόνο οι επισκέπτες να προσκληθούν αλλά και ως άλλοι Οδυσσέες να μαγευθούν από τα κάλλη της Φλώρινας και να μη θέλουν να φύγουν ποτέ...
Δεν είναι μόνο το ποικιλόμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα καλλιτεχνήματα των ανθρώπων, οι καθημερινές δραστηριότητες του χθες που έγιναν πια παράδοση ...είναι και οι γευστικές λιχουδιές. Ποιος δε γνωρίζει τα γλυκά κουταλιού, που τείνουν πια να είναι ... ονομασία προέλευσης! Μυστικό στη συνταγή ...η φύση.
Οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν τη φασολάδα, τα φασόλια στο φούρνο ή τις σαλάτες, με εντόπια τυριά. Αν και όλη η περιοχή έχει πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, περιοχές όπως η Κρυσταλλοπηγή και η Κέλλη φημίζονται ιδιαίτερα για τα τυριά τους. Τυρί φτιάχνει ο άνθρωπος από τα πανάρχαια χρόνια. Στη μυθολογία μας ο κύκλωπας Πολύφημος αναφέρεται ως ο πρώτος τυροκόμος. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού και οι Τυροκόμοι μας διαφυλάττουν πιστά τις συνταγές της μακεδονικής γης.Μια γρήγορη περιήγηση στο νομό είναι ικανή να μας πείσει ότι οι άνθρωποι εδώ είναι αυτάρκεις. Με υψηλής ποιότητας κτηνοτροφία, τόσο αιγοπρόβατα, όσο και βοοειδή και αλιεία καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε κρέας από τη ντόπια παραγωγή.
Ωστόσο, φημισμένες για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους είναι τόσο οι πιπεριές Φλωρίνης, όσο και οι πατάτες. Κάτι που δε συνηθίζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι στη Φλώρινα κάθε χωριό της έχει για "σήμα κατατεθέν" ένα προϊόν. Έτσι, μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό και οι πατάτες από το Σκλήθρο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εκδηλώσεις προς τιμή τοπικών αυτών προϊόντων. Και πραγματικά οι επισκέπτες που θα έχουν την τύχη να βρεθούν στον Αετό και το Σκλήθρο σ' αυτές τις εκδηλώσεις δε θα το μετανιώσουν...και οι οινόφιλοι, δέσμιοι της μαγικής έλξης του κρασιού και του πολιτισμού του ακολούθου ν τους θα υ μαστούς Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας.