ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ

Βαρνούντας (2.334μ.)

Ο Βαρνούντας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στα σύνορα με τα Σκόπια. Αποτελεί τη νότια συνέχεια του βουνού Περιστέρι Μοναστηριού. Η κορυφή του λέγεται Γκαρβάνη.

Βέρνο ή Βίτσι (2.128μ.)

Η ψηλότερη κορυφή του Βέρνου είναι το Βίτσι. Το βουνό βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς και αποτελεί τη νοτιοανατολική συνέχεια του βουνού Βαρνούντα. Τα δυο βουνά χωρίζονται από τη διάβαση του Πισοδερίου. Στο Βέρνο υπάρχουν πολλά τρεχούμενα νερά, καθώς και πολλές οξιές και βελανιδιές. Ξεκινήστε την ανάβαση, η οποία διαρκεί περίπου τρεις ώρες, από το χωριό Περικοπή στα 1.420 μέτρα υψόμετρο (23χλμ. από Φλώρινα, 35χλμ. από Καστοριά).

Τρικλάριο (1.749μ.)

Το Τρικλάριο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού στα σύνορα με την Αλβανία και δίπλα στη Μικρή Πρέσπα. Είναι ο νοτιοδυτικός κλάδος του βουνού Βαρνούντα. Η κύρια κορυφή του λέγεται Μπάρμπα, ενώ αλλες κορυφές είναι το Καρακόλι στα 1.689 μέτρα και η Μαύρη Ράχη στα 1.394 μέτρα.

Βόρας (2.524μ.)

Ο Βόρας βρίσκεται στο υψηλότερο τμήμα του νομού. Είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Μπούτσι (1.776μ.)

Το Μπούτσι βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του Νομού Φλώρινας, στα σύνορα με το Νομό Καστοριάς. Είναι η νότια συνέχεια του βουνού Τρικλαρίου. Η ορεινή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής είναι αυτή που χωρίζει τα δύο βουνά. Μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια, σε δύο ώρες περίπου, από την Κρυσταλλοπηγή (1.130 μ.), 40χλμ. από την Καστοριά.

Τσουτσούλι (1.456μ.)

Το Τσουτσούλι βρίσκεται δίπλα στη Μικρή Πρέσπα στα σύνορα με την Αλβανία. Μπορείτε να το ανεβείτε εύκολα από το Βροντερό που βρίσκεται στα 1.100 μέτρα, 75χλμ. από τη Φλώρινα.

Ντέβας (1.373μ.)

Ο Ντέβας βρίσκεται μεταξύ της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μία ανάβαση από το χωριό Πύλη, το οποίο βρίσκεται στα 860μ. σε απόσταση 66χλμ. από τη Φλώρινα.

Πηγή: Travel Advisor GR