ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΓΟΡΙΤΗΣ

Η οινοποιία Βεγορίτις ιδρύθηκε το 2005 από τον Μπόσκο Χρήστο και τον Γιάννη Μπουτάρη και αποτελεί συνέχεια της ανώνυμης εταιρείας που έφερε το ίδιο όνομα και είχε δημιουργηθεί από τον Γιάννη Μπουτάρη την δεκαετία του '90, την εποχή που οι ανησυχίες του Γιάννη Μπουτάρη βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα αμπελοτόπια της ζώνης του Αμυνταίου και συγκεκριμένα στην βόρεια όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας, πάνω από τον οικισμό του Αγίου Παντελεήμονα σε ένα παλιό οινοποιείο - αποσταγματοποιείο που είχε ιδρυθεί στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 από κατοίκους του χωριού.

oinopoiha_vegoritis

Το 1999 ο χώρος εκσυγχρονίστηκε πλήρως από πλευράς εγκαταστάσεων, δεξαμενών και μηχανολογικού εξοπλισμού και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο οινοποιείο.

Παράλληλα με τα επώνυμα κρασιά της κυρ- Γιάννη Α.Ε., στο οινοποιείο παράγονται τα καθημερινά κρασιά της Βεγορίτις Ε.Ε. με την επωνυμία «το καλό» για τις συσκευασίες bag in box και «μύλος» για τα εμφιαλωμένα σε φιάλες 187 ml, 375 ml, 750 ml, από σταφύλια που παράγονται από ιδιόκτητους αμπελώνες και συνεργασμένους αμπελοκαλλιεργητές.
Στο υπόγειο του οινοποιείου λειτουργεί χώρος γευστικών δοκιμών και παρουσίαση οπτικοακουστικής παραγωγής για τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα του Αμυνταίου και της ιστορίας του, με παράλληλη παρουσίαση και των προϊόντων της εταιρείας. Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης και μέσα στους χώρους παραγωγής.