ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (E.A.Σ) ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Το 1954 ιδρύεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (E.A.Σ) Αμυνταίου, η οποία αποτελείται από 27 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, δηλαδή 2.250 φυσικά μέλη. Το 1959 ιδρύεται το Οινοποιείο της Ε.Α.Σ., ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ένωσης. Τον επόμενο χρόνο το 1960 βγαίνει το πρώτο κόκκινο κρασί που έπειτα από πετυχημένες δοκιμασίες και πειράματα διατίθεται στην τοπική αγορά και... περνάει στην ιστορία. Την επόμενη κιόλας χρονιά (1961) διευρύνεται η αγορά έξω από το Αμύνταιο.
Από το 1965 που ήταν δημοφιλής η ρετσίνα στη χώρα μας, η ΕΑΣ αποφασίζει να μπει στην παραγωγική διαδικασία με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1971 μια καινούρια ιδέα γεννιέται στους χώρους του οινοποιείου: το μέλλον είναι η σαμπάνια που με τον καιρό κερδίζει έδαφος. Με βάση το ξινόμαυρο γίνονται οι πρώτες προσπάθειες για οινοποίηση λευκού οίνου. Το φθινόπωρο του 1990 το πρώτο λευκό στην Ελλάδα από την ποικιλία ξινόμαυρου εμφιαλώνεται και κυκλοφορεί, ενώ το 1996 ένα προϊόν μοναδικής ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσης γεννιέται: «οι επιλεγμένοι αμπελώνες».

eas_amyntaiou

Το οινοποιείο της ΕΑΣ είναι επισκέψιμο. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο επισκέπτης μπορεί να δεί τους χώρους οινοποίησης και τους χώρους εμφιάλωσης. Στο τέλος της διαδρομής ο επισκέπτης μπορεί να δεί και τον χώρο παλαίωσης όπου οδηγούνται οι καλύτερες σοδειές.

Τέλος υπάρχει ένας χώρος γευστικών δοκιμών όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλα τα κρασιά του οινοποιείου αλλά και να παρακολουθήσει τις διαδικασίες οινοποίησης σε DVD και ένα πωλητήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει σπανιότερες σοδειές.